torstai 7. helmikuuta 2008

Tohmajärveläisiltä kiellettiin järjen käyttö

Yleisradion uutisen mukaan Tohmajärven kunta ei saanut opetusministeriöltä lupaa kokeilla venäjän kielen opettamista toisena vieraana kielenä. Tässä käytän aivan tarkoituksella termiä "vieras" kieli, koska suomen ollessa äidinkieli ja englannin ensimmäinen vieras kieli, ruotsi on toinen vieras kieli. Tohmajärveläisille, kuten ehkä 80 prosentille kaikista muistakin suomalaisista ruotsi ei ole sen kotimaisempi kieli kuin englantikaan, pikemminkin päin vastoin.

Noh, näin siis kävi. Itäsuomalainen kunta halusi opettaa nuorisolleen kieltä, joka alueella ja koko maassa on erittäin tarpeellinen ja jonka tarpeellisuus nousee huikeaa vauhtia venäläisten vaurastuessa ja lisätessään kanssakäymistään suomalaisten kanssa. Paitsi ihmisten välisen kanssakäymisen tarpeiden kannalta, myös ihan rahassa mitaten Tohmajärven kunnan kokeiluhakemuksen torjuminen oli ministeriöltä täysin päätön, joskaan ei mitenkään yllättävä ratkaisu. Päätös kieltää ennakkoluulottoman itäsuomalaiskunnan järkevä kokeilu oli suoraan sanottuna hölmö.

Yleisradion uutinen kertoo myös:
Ministeriön perusteluiden mukaan molempia kotimaisia kieliä pitää osata koko maassa. Kokeilulla olisi ministeriön mukaan tutkimattomia vaikutuksia jatko-opintoihin ja mahdollisuuksiin työelämässä.
Noissa perusteluissa mättää useampikin kohta.

* Ensinnäkin, miten niin "molempia kotimaisia kieliä pitää osata koko maassa"? Ja mihin esimerkiksi tohmajärveläinen maanviljelijä tai rajavartija ikinä muka tarvitsee tätä ns. "toista kotimaista"? Vastaus on: Ei mihinkään. Kaikki se yksilön aika ja julkisten voimavarojen käyttö on täysin järjenvastaista resurssihukkaa.

* Toiseksi: Johtaako kolmen vuoden vastentahtoinen väkertäminen kielen osaamiseen? Ei johda. Tästä on näyttöä niin paljon, että luulisi ministeriöstäkin löytyvän joku, joka olisi joskus tutustunut aiheesta tehtyihin tutkimuksiin.

* Kolmanneksi: "Tutkimattomia vaikutuksia"?! No shit, Sherlock! Mikä on kokeilun idea, ellei siitä koidu vaikutuksia, joita voitaisiin esimerkiksi tutkia?

* Neljänneksi: "...mahdollisuuksiin työelämässä". Ihanko totta... Jos itäsuomalaiset koululaiset saisivat opiskella venäjää yläkoulusta lähtien, heidän työmarkkina-asemansa kohenisi valtavasti. Vaikutukset alueen talouteen, työllisyyteen ja yleiseen houkuttelevuuteen olisivat massiiviset. Tämä olisi niin toimivaa ja järkevää aluepolitiikkaa, että sellaisen ratkaisun mahdollistaneelle poliitikolle pitäisi myöntää kunniamerkki, ja hänen kunniakseen pystyttää pronssipatsas Tohmajärven kunnantalon eteen.

Keski-Suomen Kokoomusnuoret ovat kannanotoissaan jo perinteisesti puolustaneet valinnanvapautta kielten opiskelussa. Nähtävästi työsarkaa riittää, oman puolueen sisälläkin.

Tekstin kirjoitti
Antti Vesala
poliittinen sihteeri

9 kommenttia:

Pekka kirjoitti...

Löytyipä asia, josta ollaan päällisin puolin täysin samaa mieltä. Hyvä ja kannatettava kirjoitus.

Haluatko Antti (tai joku muu) vielä valaista minua noista porvarillisista arvoista? Kuuluuko uskonnollisuus vielä niihin "koti, uskonto ja isänmaa"- hengessä?

Antti Vesala kirjoitti...

Kyllä meiltä puolueesta löytyy myös tuota "vanhan liiton" väkeä, jopa nuoristakin. Kokoomuksen periaateohjelmassa, jonka kirjoittamisen osallistuin, uskonnollisuus tulee esiin enää lähinnä aatehistoriallista traditiota kuvaavassa kappaleessa, eikä sitä näy varsinaisessa ideologisessa osuudessa lainkaan.

Vapaus, demokratia ja mahdollisuuksien tasa-arvo ovat nykyisen ohjelman tärkeimmät arvot.

Jami kirjoitti...

Sari Sarkomaa on Rkp:n etäispääte Kokoomuksessa. Miksei hän edes keksi omia kokoomuslaisia perusteita pakkoruotsille? Paranisi uskottavuus. Miksi pitää perustella samoilla argumenteilla kuin Rkp?

Kokoomuksen luulisi kannattavan yksilönvapauksia ja vastustavan valtion holhoamista, vaan ei. Eikö niiden pitäisi olla porvarillisia arvoja, joita Pekka peräänkuuluttaa? Arvothan on tyhjää sanahelinää ilman tekoja.

Antti Vesala kirjoittaa: "Vapaus, demokratia ja mahdollisuuksien tasa-arvo" ovat nykyisen ohjelman tärkeimmät arvot.

Miten toteutui tohmajärveläisten vapaus? Miten toteutui demokratia, kansanvalta Sari Sarkomaan kiellettyä tohmajärvisiltä valinnan vapauden? Miten toteutui mahdollisuuksien tasa-arvo kun paikkakunnalla pitää opiskella kieltä jota siellä ei tarvita.

Ei ihme,että äänestysaktiivisuus laskee! Puheet ja teot on TÄYSIN RISIRIIDASSA.

Antti Vesala kirjoitti...

Yksikään suuri tai edes keskisuuri puolue ei tällä hetkellä kannata kielivapautta ohjelmatasolla. Juuri sen vuoksi muun muassa meillä Keski-Suomen Kokoomusnuorilla on vielä runsaasti tehtävää suunnan kääntämiseksi. Kesän puoluekokouksessa nähtäneen joukko hyviä aloitteita asian puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsin kielen opiskelun pakottaminen ja samalla ruotsalaisuuden ihannoinnin tuputtaminen (vrt. Svenska Nu -projekti) suomessa on saatava loppumaan. 95% ei voi eikä saa hypätä enää tasajalkaa kun 5% rannikoilla asuvaa haluaa. Jos Kokoomus ottaa tämän iänikuisen rasitteen poistamisen asiakseen niin saatte minusta ikuisen äänestäjän.

Antti Vesala kirjoitti...

Ainakin Keski-Suomen Kokoomusnuoret järjestönä on johdonmukaisesti kannattanut kielivapautta. Tervetuloa mukaan vahvistamaan valinnanvapautta tukevaa kantaa puolueessamme.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että kotikaupunkini kokoomuslaiset pitävät meidän suomalaisten puolta. Jyväskylällä on pitkät perinteet suomenkielen puolesta tehdyllä työllä ja tämän takia olisi vallan hienoa jos kielellinen vapaus saisi alkunsa Jyväskylästä.

Lyseon lukio oli muuten ensimmäisiä, joissa oli mahdollisuus jättää ruotsi pois kirjoituksissa!

Anonyymi kirjoitti...

Kannatettava mielipide. Kun rupeatte asiaa ajamaan, miettikää perusteellisesti korvaavaa mallia. Vieraana kielenä säilyy pakollisena englanti, mutta onko toinen vieras kieli täysin vapaa vai valittavissa jostain tietystä kielien joukosta? Vaatisiko uudistus kouluilta suuria panostuksia?

Ruotsin kielen asemaa on yllättävän vähän kyseenalaistettu julkisuudessa, joten tällaiset kirjoitukset ovat aina tervetulleita. Uskoisin asialle löytyvän kannatusta myös muiden puolueiden nuorista.

Vesala vetää yleensäkin mielestäni järkevää ja tarvittaessa joustavaakin linjaa ilman kiihkoilua, jota niin moni kokoomusnuori kyllä harrastaa senkin edestä.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä takaa sen,että kokoomuslainen ei pokkaa A.E.Freudenthal-mitalia Rkp:ltä kuten demareiden Paavo Lipponen pokkasi Rkp:n puoluekokouksessa kesäkuussa 2007?

Tarkoitan siis sitä, että onko Kokoomuksessa toisenlaiset periaatteet?

Keskustan Virolainen on pokannut myös A.E.Freudenthal-mitalin aikoinaan.

Toivoisin, että Kokoomuksessa kiinnittettäisiin tuohon asiaan huomiota, koska Rkp tarkoituksella tärvelee suomenkielisten poliitikkojen mainetta ja hämärtää äänestäjien silmissä poliittisen järjestelmän uskottavuutta.

Onko Kokoomuksella tehty periaatepäätöksiä toisen puolueen kunnianosoituksien vastaanottamisesta siis.
(corporate governance puolueessa)

Lipposen tapauksessa oppositiopuolueen edustajan vastaanotti hallituspuolueelta kunnianosoituksen. Se on omituista länsimaisen parlamentarismin näkökulmasta. Tuollainen juuri vie äänestysaktiivisuudelta pohjaa pois. Se on Rkp:n etu.