keskiviikko 5. maaliskuuta 2008

Ansiomerkkejä ansioituneille

Viime viikolla pidetyssä Jyväskylän Kokoomusnuorten kevätkokouksessa Total-Kiinteistöpalvelun tiloissa koettiin juhlavia hetkiä, kun KNL:n puheenjohtaja Teppo Leinonen luovutti Kokoomusnuorten ansiomerkkejä paikallisille suuruuksillemme. Harrastusmerkin saivat Keski-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Heikki Sivonen ja piirihallituksen monivuotinen jäsen Maria Juka, jotka molemmat ovat olleet tärkeitä tekijöitä myös paikallistasolla Jyväskylässä. Aikaisemmin tänä vuonna piirihallitus luovutti harrastusmerkin joutsalaiselle Pekka Huikolle, jonka työn ansiosta Joutsan seudulla vaikuttaa nykyään vahva KNL:n paikallisyhdistys.

Kokoomusnuorten pronssisen ansiomerkin sai Marja Mustikkamaa, joka on toiminut pitkään sekä paikallis-, piiri- että liittotasolla. Hän oli ensimmäinen KNL:n liittohallitukseen noussut keskisuomalainen sitten 90-luvun jälkipuoliskon, ja oli myös JKN:n ja Keski-Suomen kokoomusnuorten puheenjohtajana taannoisina poikkeuksellisen vahvan toiminnallisen eteenpäinmenon vuosina.

Hopeinen ansiomerkki luovutettiin Jaakko Selinille, joka on jo siirtynyt "ukkoyhdistysten" riveihin 30 ikävuoden rajapyykin ylityttyä. Hopeisen ansiomerkin voi saada joko ansiotunut liittotason toimija tai erittäin ansioitunut piiri- tai paikallistason toimija. Jaakko on koko KNL-aktiiviaikansa tehnyt kovaa työtä nimenomaan paikallis- ja piiritasolla. Henkilö, joka ei ole ollut vähintään liittohallituksen jäsen, saa hopeisen ansiomerkin erittäin harvoin, ja meriittien täytyy olla todella vahvat. Yhdessä Jaakon ja monien muiden kanssa Kokoomusnuorten toimintaa vuodesta 2000 lähtien rakentamassa olleena en voi kuin todeta, että siinä meni hopealeijona oikeaan osoitteeseen.

Vaikka ansiomerkki itsessään on vain pieni ja vaatimaton leijonakuviolla varustettu neula, siihen liittyy runsaasti symbolista ja jopa historiallista arvoa. Poliittisessa nuorisojärjestötoiminnassa kiitokset tehdystä työstä ovat harvassa, ja moni pyyteetöntä työtä vuosikaudet tehnyt jää ilman aiheellisiakin kiitoksia. Ansiomerkkijärjestelmän olemassaolo tarjoaa mahdollisuuden muistaa niitä, jotka käyttävät satoja ja taas satoja tunteja omasta vähäisestä vapaa-ajastaan työhön, joka monesti on kirjaimellisesti maailman parantamista. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävän Kokoomuksen Nuorten Liiton ansiomerkki liittää saajansa osaksi sitä arvo- ja aatetyön tekijöiden pitkää ketjua, jonka vahvuutta ilman maa makaisi paljon huonommin kuin tänä päivänä voimme todistaa.

Kiitokset ja onnittelut Heikille, Marialle, Pekalle sekä Marjalle ja etenkin Nuorten riveissä täysin palvelleelle Jaakolle!

Ei kommentteja: