keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Vihreiden verolinjaukset ovat haihattelua

Vihreät haluavat siirtää tuloveron kevennyksiä kauemmas tulevaisuuteen. Puheenjohtaja Tarja Cronbergin mukaan olisi parempi keskittyä inflaation hillitsemiseen. Lisäksi hänen mukaansa ostovoiman kehityksestä huolehtimiseen riittävät jo sovitut palkankorotukset.

Cronbergin puheet osoittavat, että vihreät ovat tässäkin asiassa pihalla kuin tuuliviirit. Vihreät luulevat, että hallitus pystyy tuosta vain omilla toimillaan laskemaan inflaatiota, vaikka ilmiössä on pohjimmiltaan kyse rahan määrän liian nopeasta kasvusta. Liikkeellä olevan rahan määrään vaikuttavat päätökset puolestaan tehdään nykyään Euroopan keskuspankissa, eikä Suomen hallituksella ole mitään keinoa vaikuttaa näihin päätöksiin.

Palkankorotusten osalta taas ostovoimakehityksen turvaaminen nimenomaan vaatii tuloverotuksen keventämistä, koska palkan noustessa myös verotus kiristyy (jollei tuloverotusta samalla kevennetä) ja nettovaikutus jää pahimmillaan nollille. Monet sosiaaliset etuudet ovat lisäksi tulosidonnaisia, ja myös esimerkiksi päivähoitomaksut on porrastettu tulojen mukaan. Palkankorotus siis voi kiristää verotusta, alentaa saatavien tulonsiirtojen määrä ja korottaa palvelumaksuja.

Vihreiden todellisia syitä verohelpotusten vastustamiseen vain arvailla. Tai sitten he todella eivät vain osaa.

Ei kommentteja: