sunnuntai 30. elokuuta 2009

Kansan pankki on kansan tappio!

Paavo Arhinmäki ehdotti Vasemmistoliiton kesäpäivillä Kansan pankin perustamista. Tervehdin ilolla Paavon selkeästi ilmennyttä yksityisyritteliäisyyttä ja toivotan hänelle menestystä yksityisyritystoiminnassa. Muistutan samalla Paavoa, että yritystoiminnassaan omistaja määrittelee organisaation toiminnan tavoitteet ja antavat myös Paavolle täydellisen vapaat kädet määritellä omistamiensa organisaatioidensa tavoitteet voiton käsittelyn suhteen.

Toisaalta esitän, että valtio ottaa ennakkoon kantaa siitä mitkä pankit ovat tulevan nousukauden jälkeen saapuvassa taantumassa valtion takauksen piirissä ja määrittelee tälle takaukselle hinnan (korkeamman omavaraisuusasteen) rajoittamaan takauksen piirissä olevien yritysten riskinottoa. Systeemiriskiä omaavat organisaatiot, kuten pankit, pystyvät vahingoittamaan Suomen koko kansantaloutta ja usein tuottavat omistajilleen suuret voitot nousukaudella mutta yhteiskunnalle tappioita laskukaudella. Yhteiskunnan on pitkällä tähtäimellä otettava kantaa siihen missä määrin valtio takaa nämä elintärkeät toimijat ja mihin hintaan, jotta markkinat voivat kantaa heille kuuluvat vastuun. Tämä toimenpide parantaa vapaiden markkinoiden toiminta edellytyksiä sillä markkinat voivat hinnoitella takaamattomien toimijoiden markkina-arvoon suuremman riskipreemion.

Toisaalta olisi tärkeää että valtio tarkentaa lainsäädäntöään yhteiskuntaa ja valtiontaloutta suunnitelmallisesti ja tarkoituksellisesti vahingoittavien organisaatioita ja niiden toimintaa kohtaan. Arhinmäen suunnitelmaa elinkeinotoimintaan ryhtymisestä tarkoituksenaan tuottaa epävakautta rahamarkkinoille ja tappioita valtion maksettavaksi, tarkoituksellisesti ja suunnitelmallisesti, on pidettävä ei-toivottavana, huolimatta siitä että tämä tapahtuisi laillisen toiminnan valheellisessa kuoressa.

Kokoomusnuoret viimeksi asiaan tutustumani mukaan kannattavat elinkeinovapautta myös vapautena nauttia oman yritystoimintansa hedelmistä, olivat ne voittoja tai tappioita, joten otan vapauden toivottaa omissa nimissäni ainakin yksityispankkiiri Arhinmäelle menestystä mahdollisesti valitsemallaan uudella uralla !


Yksityisesti ajatellen

//Mikko

2 kommenttia:

Antti Vesala kirjoitti...

Minä olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että pankkien tappioiden kuittaaminen veronmaksajien piikistä pitäisi kieltää perustuslailla ja maailmanlaajuisilla sopimuksilla. Tietenkin tarvittaisiin riittävä siirtymäaika, jotta vastuullisuuteen ja varovaisuuteen perustuva ajattelu ehtisi yleistyä markkinoilla. Pankki on liikeyritys siinä missä autokorjaamo tai ompelimo, ja sen pitäisi voida mennä konkurssiin siinä missä muidenkin yritysten. Lait ja julkisen vallan ylläpitämät käytännöt vaikuttavat organisaatioiden käyttäytymiseen, ja tästä pohjimmiltaan nämä nykyisen kaltaiset kriisitkin ovat syntyisin. Konkurssin ja varojen menettämisen vaaran on oltava todellinen, jotta taloudellisia päätöksiä tekevillä pysyy myös vastuu päätöksistään.

Keski-Suomen Kokoomusnuoret kirjoitti...

Economisti pariviikkoa sitten kommentoi tätä asiaa. Tilastollisesti oli odotettavissa mitkä pankit kaatuvat, vertailtaessa heidän oman pääoman osuuttaan varallisuudesta.

Käytännössä jos pankin omavaraisuus aste laskee alle 8 %, pankki on vaarassa kaatua. Yksityiskohdat riippuvat likviditeetistä.

Ja niin, kiitos kun näit metsän puilta.

//Mikko