tiistai 29. heinäkuuta 2008

Inflaation hillitsemisestä

Budjettineuvottelut ovat alkamassa, ja hallituksen listalla on mm. inflaation hillitsemiseksi tehtävät toimenpiteet. On tuulimyllyjä vastaan taistelemista muistuttaa, että joidenkin hyödykkeiden hintojen nousu ei ole sama asia kuin inflaatio. Inflaation aiheuttaa rahan määrän kasvu, johon voidaan vaikuttaa vain rahapolitiikalla. Rahapolitiikka puolestaan hoidetaan Suomenkin osalta nykyään Euroopan keskuspankissa. Näin ollen hallituksella ei ole eikä voi olla mitään keinoja inflaation hillitsemiseksi.

Joidenkin hyödykkeiden hintojen nousu ja joidenkin hintojen lasku on normaalia markkinoiden toimintaa. Kun jonkin hyödykkeen hinta nousee, sen kysyntä vähenee ja joissakin tapauksissa loppuu kokonaan. Kysyntä siirtyy korvaaviin vastaaviin hyödykkeisiin tai kokonaan toisiin hyödykeryhmiin. Suhteellisten hintojen muutokset aiheuttavat joskus kokonaisten toimialojen häviämistä ja korvautumista uusilla tehokkaammilla toiminnoilla. Esimerkiksi mekaanisia kirjoituskoneita tuskin kaipaa enää kukaan, vaikka aikanaan niiden valmistaminen on ollut sangen merkittäväkin työllistäjä. Kadonneita ovat myös monet ammattikunnat kuten paimenen ja miilunpolttajan työt, kun vaihtoehtoiset palvelut tai tekniset ratkaisut ovat tulleet edullisemmiksi. Hintamekanismi vie kehitystä eteenpäin.

Inflaatioon palataksemme. Jos inflaatiota halutaan hillitä kestävällä tavalla, se onnistuisi parhaiten rajoittamalla ilman reaalista vastiketta olevan rahan määrää markkinoilla. Kausittaisiin hintojen vaihteluun ei välttämättä tarvitse puuttua politiikalla mitenkään. Riittäisi, että kohtuuttomalla verotuksella ei keinotekoisesti pidettäisi minkään hyödykeen tai hyödykeryhmän hintoja korkealla. Verot kuriin ja keskuspankki hoitamaan töitänsä, muuta ei tarvita.

Ei kommentteja: