tiistai 8. heinäkuuta 2008

Puutullikiistassa pehmoilu turhaa

Venäjä uhkaa nostaa raakapuun vientitullit tasolle, joka tietäisi toteutuessaan karmeita seurauksia suomalaisten aineelliselle hyvinvoinnille. Suomessa on ylläpidetty perusteetonta kuvitelmaa, että Venäjä voitaisiin saada luopumaan tästä aikeestaan pelkillä neuvotteluilla ja ystävällismielisillä vetoomuksilla. Kuvitelma on perusteeton, koska puutullit itsessään edustavat puhdasta kauppapoliittista voimankäyttöä. Niiden poistamiseksi ainoat toimivat keinot ovat luonteeltaan vastaavia, eli voimakeinoja.

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on ideoinut puutullien kompensoinnin teollisuudelle valtion varoista, ja tämä ylimääräinen tukiainen rahoitettaisiin perimällä venäläisiltä rekoilta kauttakulkumaksua. Ajatuksessa on periaatteessa hyvät lähtökohdat, koska siinä otetaan huomioon varsinaisen ongelman alkuperä eli Venäjä. Varsinaisen ongelman poistamiseen tämä idea toteutuessaan kuitenkaan johtaisi. Ei ole todennäköistä, että perittäviä maksuja uskallettaisiin asettaa riittävän korkeiksi, jotta niillä ensinnäkin katettaisiin kustannukset ja toiseksi annettaisiin konkreettisesti lompakossa tuntuva viesti. Väyrysen ideassa on se perustavanlaatuinen vika, että siinä Suomen valtio ottaa roolin ratkaisijana ongelmassa, joka on suoraan Venäjän valtion nimenomaisesti aiheuttama.

Hallitus ei jostain syystä ole halunnut kytkeä puutulleja Venäjän kannalta erittäin tärkeään Itämeren kaasuputkihankkeeseen. Tässä tarvittaisiin selvää ryhtiliikettä. Suomen on käytettävä niitä kiristysruuveja, jotka sillä on käsissään. Kaasuputken rakentamisluvan suoraksi ehdoksi on asetettava puutulleista luopuminen. Tämän lisäksi on alettava periä reiluja kauttakulkumaksuja, jotka ovat voimassa ja nousevat esimerkiksi joka toinen kuukausi 20 prosentilla niin kauan kuin puutulleista luopumisesta ei ole selvää päätöstä. SDP:n europarlamentaarikko Lasse Lehtistä siteerataksemme: Miksei kokeiltaisi venäläistä kauppatapaa.

Ei kommentteja: